miercuri, 30 septembrie 2009

VIDEO: Fabian Juries trece de noua oameni si inscrie

Aripa celor de la Cheetahs a luat o faza pe cont propriu si a inscris un eseu de toata frumusetea dupa ce a depasit noua oameni. Cu toate astea, Bulls a invins Cheetahs cu 30-27 intr-un meci din Currie Cup.


duminică, 27 septembrie 2009

Lipsa de civilizatie

Normal ca e vorba despre Romania. Despre finala dintre Baia Mare si Steaua, mai precis. In teren am avut rugby de calitate, in tribune o lipsa de civilizatie. Din pacate finala mi-a lasat un gust amar. M-a enervat teribil comportamentul suporterilor. Nu inteleg fenomenul. Si punct. Au injurat. Au huiduit. Au jignit. Exact ca la fotbal. Din pacate noi eram la rugby.
Sunt dispus sa inteleg multe. Ca erau dezamagiti. Ca echipa lor putea pierde (ma refer la comportamentul din timpul meciului) dar expresii de genul "taran" sau "la sapa" nu isi au locul in tribunele unui stadion de rugby.
Galeria Stelei s-a comportat urat. Nici cei veniti din Baia Mare nu s-au lasat mai prejos. In cazul lor poate nu s-a vazut asa urat pentru ca au fost mai putini.



Exemplu de fair-play si civilizatie. Meci intre Munster si Wasps in 2008. Cand transforma un jucator nu se aude nici musca. Comentariul celui care a uploadat filmuletul este graitor: Even the Rain shuts up!
La noi se injura, se fluiera, se huiduie.....


sâmbătă, 26 septembrie 2009

Cat mai costa un jucator roman valoros?

5.000 de euro. Poli Iasi l-a vandut pe pilierul Mihaita Lazar in liga a 3a din Franta. Din suma obtinuta Federatia Romana de Rugby va opri 500 de euro. 700 de euro merg la antrenorul care l-a descoperit pe Lazar, astfel ca clubul mai ramane cu aproximativ 3.800 de euro. Presedintele clubului iesean a declarat ca banii sunt suficienti pentru a plati un cantonament pentru toata echipa.
Foarte putin, din pacate. Nu mai punem la socoteala ca Lazar este un jucator de perspectiva (Kaly ne poate spune mai multe pentru ca au jucat impreuna la Iasi).
Nu mi se pare ok faptul ca FRR opreste din banii de transfer. Cred ca asta e menirea unei federatii - sa ajute cluburile.
Jucatorul va primi, la noua echipa, un salariu de aproape 3.000 de euro pe luna. Fata de cei 2.000 de lei, inclusiv prime, pe care ii primea in Romania, e o diferenta importanta. Asta pare a fi singura veste buna.
Mult succes!

joi, 24 septembrie 2009

Bogdan Milita arbitreaza finala. Biletele costa 5 si 10 RON

rugby.ro anunta ca Bogdan Milita va arbitra finala Diviziei nationale dintre Steaua si Baia Mare. Meciul pentru locurile 3 si 4, dintre Dinamo si Farul, il va avea la centru pe Danut Frasineanu.

De pe site-ul federatiei aflam ca biletele vor costa 5 RON la tribuna a II-a si 10 RON la tribuna acoperita. Ele se pot procura de la sediul Federatiei Romane de Rugby - Bulevardul Marasti, Bucuresti, Sector 1, langa manastirea Casin.

Pentru cei care nu pot ajunge la stadion meciul va fi transmis in direct de TVR2.

miercuri, 23 septembrie 2009

Baia Mare sau Steaua ?

Voi cine credeti ca merita sa castige finala de sambata?
Pentru mine va fi primul meci in care nu voi avea vreo echipa preferata. Imi plac ambele formatii. Au fost singurele care au jucat rugby anul asta. Ambele incearca sa se comporte ca marile echipe din Europa. Au site-uri actualizate permanent. Fiecare are publicul ei. (Parca mai numeros si putin mai civilizat la Baia Mare). Ambele echipe investesc bani seriosi in rugby. Ambele vor performanta.
Ambele merita sa fie in finala!!!

Program Sambata, 26 septembrie 2009.
Stadion: Arcul de Triumf

16.00 - Finala mica: Dinamo - Farul
18.00 - Finala mare: Steaua – Baia Mare

Rezumate semi-finale:

Steaua-Dinamo:



Baia Mare - Farul Constanta

Vezi aici un fisier video de la sfarsitul partidei.

Domni sau golani ?

"Rugby-ul este un sport de golani practicat de domni, pe când fotbalul este un sport de domni practicat de golani". (Pierre de Coubertin)

La sfarsitul meciului cu Baia Mare mai multi jucatori ai Farului au fost nemultumiti de prestatia arbitrilor si au sarit la bataie. Majoritatea erau georgieni. Dintre acestia cel mai urat a reactionat talonerul Iuri Natriasvili.

Putin mai tarziu veti vedea un filmulet in care un pilier georgian (numarul 3) de la Farul reactioneaza urat la finalul meciului si este cu greu oprit de colegi sa nu sara la bataie.

Foto: www.rugbybaiamare.ro

marți, 22 septembrie 2009

Doua clipuri de nota 10

O singura intrebare ma bantuie...Cand o sa avem si noi asa ceva?




duminică, 20 septembrie 2009

Noua Zeelanda invinge clar Australia, in ultimul meci al Tri Nations: 33 - 6

In ultimul meci al Tri Nations All Blacks au invins acasa Australia cu un scor clar: 33-6. Noua Zeelanda a inscris 3 eseuri prin Ma`a Nonu, Joe Rocokoco si Cory Jane. Daniel Carter a transformat cam tot "ce a pus jos". In total 18 puncte. 3 transformari si 4 lovituri de pedeapsa.
Pentru canguri transformarea lui Matt Giteau si drop-golul lui Berrick Barnes au adus cele 6 puncte.


miercuri, 16 septembrie 2009

Cel mai frumos imn

Ceea ce apreciez in mod deosebit la inceputul fiecarui meci international de rugby este intonarea imnurilor. Imi place mai mult decat la fotbal. Pentru ca la rugby nu se mesteca guma si cei de pe teren nu s-au dat cu mult gel ca sa arate bine la camera. Pentru ca la rugby jucatorii simt fiecare cuvant. Logic, cel mai mult imi place imnul Romaniei, dar mai sunt si altele. Voi insira mai jos cateva dintre cele mai frumoase. Voua care va place?

ROMANIA



ANGLIA



FRANTA



IRLANDA



SCOTIA



TARA GALILOR



ITALIA



ARGENTINA



AFRICA DE SUD



NOUA ZEELANDA



AUSTRALIA


luni, 14 septembrie 2009

Tri Nations devine Four Nations: Argentina se alatura din 2012

Pumele au fost invitate sa participe, din 2012, la cel mai puternic turneu din emisfera sudica. IRB , care investeste aproximativ 2 milioane de $ in rugby-ul din Argentina, apreciaza decizia SANZAR* de a-i invita pe sud-americani sa participe la turneu.
Medaliati cu bronz la ultima Cupa Mondiala, argentienii se vor alatura Australiei, Africii de Sud si Noii Zeelande pentru a forma Four Nations. In noul format, fiecare echipa ar urma sa joace acasa si in deplasare cu celelalte trei formatii. Asta inseamna sase meciuri pentru fiecare echipa si 12 meciuri in total. Four Nations ar urma sa se desfasoare de la mijlocul lui August pana la mijlocul lui Octombrie. In anii in care se desfasoara Cupa Mondiala, Four Nations se va disputa in Iulie si August.
Fostul capitan al Pumelor Agustin Pichot, care in acest moment face parte din conducerea Federatiei argentiniene, a declarat ca "este un moment istoric, de care Argentina ar trebui sa fie mandra".



*SANZAR - for alcatuit din tarile participante la Tri Nations. South Africa(SA),New Zealand(NZ) si AR(Australia).

Foto de aici.

duminică, 13 septembrie 2009

Ţaţele de la stadion

Diferenta dintre rugby si fotbal este facuta de ceea ce se intampla pe teren, dar si in afara lui. Din pacate, in ultima vreme o parte a suporterilor romani apropie tot mai mult rugby-ul de fotbal. Lipsa de cultura rugbystica, de respect pentru adversar si de bun simt nu ii fac mai deosebiti de huliganii de la fotbal. Cand vii la stadionul de rugby si injuri mai rau decat cei de la fotbal strici toata atmosfera unui astfel de spectacol.

Citeste continuarea pe thenewspaper.ro

sâmbătă, 12 septembrie 2009

Incep meciurile adevarate

Cum era poate de asteptat, azi, Steaua a batut Dinamo si Farul a castigat la Timisoara. Asadar, saptamana viitoare avem semifinalele campionatului. In Bucuresti joaca Steaua cu Dinamo si la Baia Mare, echipa din localitate cu Farul Constanta.
Dinamo nu a parut nicio clipa ca ar vrea sa castige meciul de azi si nu au apasat deloc pedala de acceleratie. Steaua a odihnit mai multi jucatori, astfel ca meciul a fost chiar plictisitor in unele momente. In final, militarii s-au impus cu 25-12.
Farul a castigat in deplasarea de la Timisoara cu 31-0 si a urcat pe locul 3 in clasament, urmand sa mearga la Baia Mare pentru a juca semifinala. Clujul a pierdut la limita, 13-16, cu Baia Mare.
Saptamana viitoare incep meciurile adevarate, urmand ca finala sa se dispute intre o reprezentanta a Bucurestiului si una a provinciei. Sa vedem cine stie mai mult rugby...

Africa de Sud castiga Tri Nations, dupa 5 ani

Africa de Sud a castigat astazi meciul cu Noua Zeelanda. Scor 32 - 29. Sud africanii si-au adjudecat trofeul dupa o pauza de 5 ani. Springboks stopeaza astfel seria de 4 trofee castigate consecutiv de neo-zeelandezi. Africa de Sud a mai castigat Tri Nations in 1998. Prin victoria de astazi, campionii mondiali au egalat o performanta veche de 33 de ani. Au castigat toate cele trei meciuri contra All Blacks.

Noua Zeelanda - Eseuri: Sitiveni Sivivatu, Richie McCaw. Transformari: Daniel Carter (2). Lovituri de pedeapsa: Carter (5).

South Africa - Eseuri: Fourie Du Preez, Jean De Villiers . Transformari: Morne Styen (2). Lovituri de pedeapsa: Francois Steyn (3), M. Steyn (2). Drop Gol: M. Steyn.


vineri, 11 septembrie 2009

Castiga Africa de Sud Tri-Nations ?

Eu cred ca da. Chiar daca joaca impotriva celor din Noua Zeelanda in deplasare, Africa de Sud poate castiga confruntarea cu acestia si trofeul. Pana acum, au jucat cel mai bun rugby. In afara de ultimul meci cu Australia, Springboks au mers ceas.
Pentru a castiga competitia sud-africanii au nevoie de 1 punct, dar cu siguranta vor juca la victorie.
In echipa Noii Zeelande Donald si No'nu vor evolua pe cele doua posturi de centru. Thomson, Toeava and Jane vor fi pe banca.
Sud africanii au facut si ei modificari fata de ultimul meci. F. Steyn il inlocuieste pe Pienaar pe postul de fundas.
Este important de vazut cine va castiga duelul dintre Richie McCaw si Heinrich Brüssow.
Meciul este transmis in direct de sport.ro de la 10.35.
Cele doua echipe vor arata asa:


NZ
AS
1.Woodcock 1.Mtawarira
2.Hore
2.du Plessis
3.Franks3.Smit
4.Thorn4.Botha
5.Ross 5.Matfield
6.Kaino
6.Brussow
7.McCaw
7. Smith
8.Read8.Spies
9.Cowan 9.du Preez
10.Carter
10.M Steyn
12. Donald
12.de Villiers
13.No'nu 13.Fourie
11.Sivivatu 11.Habana
14.Rokocoko 14.Ndungane
15. Muliaina 15.F Steyn
16.deMalmanch
17.Afoa 18.Thomson
19.So'oialo
20.Leonard
21.Toeava
22.Jane
16.Ralepelle
17.Du Plessis
18.Rossouw
19.Burger
20.Januarie
21.Jacobs
22.Pienaar

miercuri, 9 septembrie 2009

Ion Paulica a debutat pentru London Irish

Pilierul roman a fost titular in meciul contra celor de la Saracens. Paulica a jucat 51 de minute. Echipa sa a pierdut cu 14 la 18 in fata a 60.000 de oameni.
Din descrierea de pe site-ul clubului jucatorul roman este cat se poate de apreciat de englezi.

Pasaje din descrierea lui Ion Paulica de pe site-ul lui London Irish:

London Irish strengthened its front row resources for the 2009-10 season by signing Paulica Ion, the Romanian prop forward, on a two year contract.

The 26-year-old joined from Bath Rugby where he played since 2007. He has been capped 16 times for Romania since making his debut against Argentina during the 2003 Rugby World Cup.

Paulica is a powerful front row operator who has proven his ability to compete with the best in the Guinness Premiership.


Foto: www.london-irish.com

marți, 8 septembrie 2009

Derby Steaua - Dinamo

Campionatul se apropie de final. Play-out-ul s-a incheiat deja. Mai ramane ultima etapa din play-off si meciurile finale, intre primele 4 clasate. In ultima etapa, Steaua a luat bataie la diferenta de un punct la Baia Mare (26-27), dupa ce la pauza a condus cu 20-9. Dinamo a invins acasa Timisoara fara probleme: 45-6. Farul a castigat la Constanta in fata Clujului si a luat si punct bonus ofensiv. Scor final - 29-19.
In play-out lucrurile sunt clare. Brasovul si Barladul retrogradeaza, Iasiul termina pe primul loc. Desi la egalitate cu Olimpia, iesenii sunt avantajati de victoriile directe. Pe trei ajunge Suceava. Pe patru Cleopatra Constanta. Barladul si Brasov termina pe ultimele doua pozitii si ajung in liga secunda.

Program ultima etapa:
Steaua - Dinamo - stadionul Steaua, ora 11.00 (si probabil in direct pe TVR2)
Cluj - Baia Mare
Timisoara - Farul

Desi multi vor fi cu gandul la vacanta, trei din primele patru echipe ale campionatului vor juca fiecare pentru obiectivul ei. Steaua cu rivalii de la Dinamo pentru orgoliu. Dinamo va forta victoria in Ghencea pentru a fi sigura de locul trei. Farul merge la victorie la Timisoara si spera ca Steaua sa ii invinga pe "caini". Baia Mare va ramane pe doi indiferent de rezultatul obtinutut in ultima etapa.
Calculele sunt simple. Daca Steaua invinge Dinamo si Farul bate la Timisoara, alb-rosii cad pe locul patru in clasament si inseamna ca vor juca semifinala tot in compania militarilor, tot pe terenul din Ghencea. In acest caz Farul ar merge la Baia Mare pentru cealalta semifinala. Daca Dinamo reuseste sa invinga in Ghencea clasamentul ramane neschimbat.
Daca nu as cunoaste rivalitatea de zeci de ani dintre cele doua echipe m-as putea gandi la faptul ca Steaua va calcula implicarea pentru acest meci in functie de adversarul din semifinala. Fie vorba intre noi, ros-albastrii ar fi mai avantajati de un meci cu Farul in semifinale decat de unul cu Dinamo, dar nu cred ca se vor da la o parte in meciul de sambata. Asa cred. Vedem sambata la meci. ;)

luni, 7 septembrie 2009

Springboks pierde cu Australia, dar ramane favorita pentru castigarea Tri Nations

Africa de Sud a pierdut in weekend meciul cu Australia dar ramane favorita pentru Tri Nations de anul acesta. Dupa un meci pierdut, surprinzator as zice eu, sud-africanilor le mai trebuie un punct din meciul cu Noua Zeelanda pentru a castiga trofeul. All Blacks mai au doua meciuri si sanse mai mult teoretice. Ei trebuie sa invinga in ambele meciuri si sa obtina punct bonus ofensiv, altfel trofeul revine Africii de Sud.


vineri, 4 septembrie 2009

7 meciuri de rugby in acest week-end la TV

Sper ca nu v-ati facut program pentru week-end. Daca da, anulati-l!!! Faceti aprovizionarea cu bere din seara asta. Sambata si duminica avem meciuri de rugby toata ziua la tv.


Sambata:
11.00 - TVR 2 - Dinamo - Timisoara (Divizia Nationala BRD)
13.15 - sport.ro - Australia - Africa de Sud (Tri Nations)
17:30 - Boom Sport Two - Perpignan - Brive (Campionatul Frantei)

Duminica:
15.15 - Sport 1 - Northampton Saints-Worcester Warriors (Guinness Premieship)
17.30 - Sport 1 - Gloucester Rugby-Bath Rugby (Guinness Premieship)
18:00 - Boom Sport Two - Biarritz - Stade Francais Live (Campionatul Frantei)
22:00 - Boom Sport Two - Clermont - Toulouse Live (Campionatul Frantei)

Enjoy!!!!!!

_________________________________
In Divizia Nationala BRD se mai joaca:
Play-off:
Baia Mare - Steaua
Farul Constanta- Cluj
Play-out:
Olimpia - Cleopatra Constanta
Barlad - Poli Iasi
Brasov - Bucovina Suceava

joi, 3 septembrie 2009

H A K A

Multa lume a auzit de haka. Multi stiu ca este vorba de dans pe care il fac rugbystii. Putini stiu ca acest ceremonial este practicat numai de rugbystii din Noua Zeelanda. Unii il considera barbar, altii ritual sacru. Dar ce este pana la urma haka?

Istoria haka
Pentru inceput trebuie stabilit ca haka este un dans traditional maori. A devenit cunoscut in lume din momentul in care a inceput sa fie utilizat de echipa de rugby a Noii Zeelande. De mentionat este faptul ca mai sunt si alte tari care recurg la astfel de dansuri, dar haka All Blacks este de departe cel mai cunoscut.
Din 1884, All Blacks executa acest ritual inaintea fiecarui meci. Intotdeauna haka este initiat si condus de un jucator neozeelandez cu radacini maori. Cea mai cunoscuta varianta a Haka este Ka mate.
Una din interpretarile acestui dans prezinta povestea lui Te Rauparah, unul dintre cei mai importanti sefi de trib Maori. Fiind vanat de adversari, Te Rauparah ii cere ajutorul lui Te Wharerangi, un alt sef de trib. Te Wharerangi il ascunde intr-o groapa in care tinea cartofii si il acopera cu pamant Acesta este, se pare, momentul in care Te Rauparah compune Ka mate. Versurile dansului sunt metaforice si se refera la situatia in care se afla Te Rauparah in momentul in care este acoperit cu pamant. "Barbatul paros" este Te Wharerangi (care era renumit, conform legendei, pentru parul abundent de pe corp). El il ajuta pe Te Rauparah sa scape si sa vada din nou lumina zilei. Ka mate este privit de unii ca un semn al renasterii.

Varianta Ka mate:

Ka mate! Ka mate! Ka ora! Ka ora! I die! I die! I live! I live!
Ka mate! Ka mate! Ka ora! Ka ora! I die! I die! I live! I live!
Tenei te tangata puhuru huru This is the hairy man
Nana nei i tiki mai Who fetched the Sun
Whakawhiti te ra And caused it to shine again
A upa ... ne! ka upa ... ne! One upward step! Another upward step!
A upane kaupane whiti te ra! An upward step, another.. the Sun shines!!
Hi !!!




Varianta Kapa O Pango

O alta varianta a haka este Kapa O Pango. Aceasta este utilizata in situatii mai speciale si este adaptata mai mult echipei de rugby. Versurile vorbesc despre suprematia jucatorilor in echipament negru inscriptionat cu feriga argintie pe piept. Datorita gesturilor extrem de agresive din timpul dansului si mai ales a finalului care simuleaza taierea capetelor adversarilor francezii au vrut sa interzica desfasurarea Kapa O Pango la meciurile disputate in tara lor.

Kapa O Pango kia whakawhenua au i ahau! All Blacks, let me become one with the land
Hi aue ii!
Ko Aotearoa e ngunguru nei! This is our land that rumbles
Au, au, aue ha! It's my time! It's my moment!
Ko Kapa O Pango e ngunguru nei! This defines us as the All Blacks
Au, au, aue ha! It's my time! It's my moment!
I ahaha!
Ka tu te ihiihi Our dominance
Ka tu te wanawana Our supremacy will triumph
Ki runga ki te rangi e tu iho nei, tu iho nei ihi! And will be properly revered, placed on high
Ponga ra! Silver fern!
Kapa O Pango, aue hi! All Blacks!
Ponga ra! Silver fern!
Kapa O Pango, aue hi! All Blacks!



Raspunsul la haka - lipsa de respect sau curaj?
In istorie sunt foarte putine echipe care au indraznit sa infrunte haka. Pentru ca neozeelandezi considera acest gest un afront. Cei care au avut curajul de a se intoarce totusi cu spatele in timp ce All Blacks faceau haka sau au facut alte gesturi de sfidare au simtit pe pielea lor furia neozeelandezilor.
In ultimii ani, echipe precum Anglia, Franta, Tara Galiilor sau Irlanda au folosit diferite metode prin care au incercat sa raspunda la haka. Meciurile au fost si mai incrancenate decat de obicei, dar All Blacks nu au ramas niciodata datori.

Irlanda - 2009 - Campionatul Mondial pentru jucatori sub 20 de ani



Anglia - 2008



Anglia - 1997



Tara Galiilor - 2008



Franta - 2007



marți, 1 septembrie 2009

Povestea lui Terminator - Jerry Collins

Un interviu impresionant cu o legenda a rugby-ului mondial. Jerry Collins.

Putin stiu ca, dupa Cupa Mondiala din 2007, aflandu-se in vacanta in Devon (Anglia) a fost invitat de antrenorul echipei locale sa vina sa ii urmareasca la un meci. Jerry a fost la meci, mai mult a si condus antrenamentul echipei de juniori a clubului. Dupa antrenament antrenorul lui Barnstaple Rugby l-a intrebat ce poate face pentru a-i rasplati gestul. Collins a raspuns simplu - Vreau sa joc rugby. Si asa a ajuns internationalul neozeelandez sa joace pentru echipa a doua a acestui club, intr-o liga inferioara din Anglia. Mai mult, Terminator a impresionat la scurt timp dupa acest meci, cand a purtat jambierele celor de la Barnstaple intr-un meci al Barbarians*.(* Barbarians este o selectionata unde jucatorii poarta jambierele de la cluburile la care activeaza, restul echipamentului fiind in alb-negru.)

De-a lungul timpului Collins a avut mai multe porecle. Cele mai cunoscute sunt Terminator - pentru felul in care isi placa adversarii sau JC - de la initialele sale.

Collins a fost selectionat de 48 de ori pentru Noua Zeelanda. Din 2008 a venit sa joace in Europa, pentru francezii de la Toulon. In 2009 s-a inteles pentru doi ani cu galezii de la Ospreys.

Vezi aici interviul:



 

blogger templates | Make Money Online